EGER CSILLAGAI 2018.

Tisztelt Látogató, a szavazás lezárult.
Díjátadó: 2018.12.02A jelöltek bemutatása:

Gazdasági Társaságok:

Aventics Hungary Kft.:
Az Emerson cégcsoporthoz tartozó Aventics Hungary Kft. a pneumatika komponensek és rendszerek, valamint az egyedi alkalmazások egyik piacvezető gyártója, amely a gépgyártás és az ipari automatizálás területére kínál termékeket és szolgáltatásokat. A bervai gyökerekkel rendelkező, immár 51 éves egri vállalat a korszerű, digitalizált gyártás úttörője. 2016-ban elnyerte a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott megmérettetésen az „Év gyára 2016” díjat, majd a következő évben a megtisztelő „2017-es év legfelkészültebb Ipar 4.0 gyára” címet. A cég ezer szállal kötődik a városhoz, rendszeresen támogatja Eger kulturális életét, bekapcsolódik a városszépítésbe és saját szervezésű rendezvényeivel színesíti a város közéletét (Aventics Pneumobil Verseny, Aventics Junior Focikupa). Az üzem példa értékű módon megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.
Wici Intertransport Kft.:
A Wici Intertransport Kft. nemzetközi szállítmányozással foglalkozó teljesen magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás. Tulajdonosa egy egri születésű házaspár Szerencsés Györgyi és Szepesi Péter, akik cégüket a szülői házból magukkal hozott megbízhatóság és korrektség elvei alapján irányítják. A gazdasági tevékenységgel megszerzett jövedelmet nagyrészt értékmentésbe és kultúrába forgatják vissza /pl. a kétútközi Graefl kastély felújítása, mely a megye kulturális és társadalmi életének központjává vált az utóbbi években/.
ZF. Hungária Kft.:
A ZF Hungária Kft.1995-ben alakult, a ZF Friedrichshafen AG 100%-ban német tulajdonú vállalataként, a Csepel Autógyár utódaként. A vállalat 1996. január 1-től működik Egerben. A ZF, a világ egyik legnagyobb, a fejlődés iránt elkötelezett járműipari beszállítója. A ZF Hungária Kft. Eger város gazdasági életének és fejlesztésének meghatározó és elkötelezett szereplője, munkahelyek teremtésével, stabil működésével, kiszámítható partneri együttműködésével és társadalmi szerepvállalásával a sport, oktatás és kultúra területén , nagymértékben hozzájárul a város és a régió fejlődéséhez. A ZF Hungária Kft. az egyik legnagyobb foglalkoztató a városban, stabil, biztos munkahelyet, kiszámítható jövőképet kívánnak nyújtani jelenlegi és jövőbeni munkatársaiknak.

Intézmények:

Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola:
Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola 1973 szeptemberében kezdte meg működését 9. Számú Általános Iskola néven, az épülőfélben lévő Csebokszári - lakótelep, a mai Felsőváros első iskolájaként. Az intézmény egyedülálló módon két – tannyelvű képzést vezetett be, ének – zenei művészeti képzés terén is meghatározó munkát végeznek. Az iskola fontos feladatának tekinti a tehetséggondozást, minden lehetőséget megragadnak, hogy a tanulók szabadidejét minél hasznosabb foglalkozások töltsék ki, és rengeteg versenyre készítik fel és kísérik el őket. Ökoiskola, a címre 2016. januártól örökösen jogosultak. Az iskola több, a városrészhez kötődő szervezettel jó kapcsolatot ápol / Benedek Elek Óvoda és tagóvodái, Lakossági Szolgáltató és Információs Iroda, Nyugdíjasház, a szomszédban található épület lakóit rendszeresen örvendeztetik meg különféle műsorokkal/.
Hajléktalanok Gondozó Háza:
A Hajléktalanok Gondozó Házában 52 férőhelyes éjjeli menedékhely, 10 férőhelyes átmeneti szállás és 28 férőhelyes ápoló-gondozó otthon működik. A 2016 júniusában átadott új Hajléktalanok Gondozó Háza Heves megye egyik legkorszerűbb szociális intézménye, melyben nívós szakmai munka folyik. Az intézmény dolgozói törekednek arra, hogy kulturált körülmények között éljenek az itt lakók, bízva abban, hogy mindennapjaikra is pozitív hatással van a szép, tiszta környezet. Ez irányú tevékenységük nyert elismerést a „Virágos Egerért, Szép Környezetért” versenyben, ahol az intézmény kategóriában második helyezést értek el, de sikeresek a kézműves foglalkozásaik az ápoló - gondozói otthon részben. Az itt készült alkotások díszítik az otthont jó példát mutatva a hasznos időtöltésre.
Egri Lenkey János Általános Iskola:
Az iskola elemi népiskolaként épült 90 éve, Klebelsberg Kunó iskolaépítési programjának keretében, tervezője Wälder Gyula volt. A háború alatt katonai kórház működött az épületben, de 1946 szeptemberétől már ismét tanítás folyt az intézményben. Az Egri Lenkey János Általános Iskola talán a város legszebb helyén található. Bármerre nézünk, visszaköszön a történelem. és iskola része ennek a történelmi belvárosnak. A Lenkeyben találkozik a múlt a jelen és a jövő. A kilencvenéves falak között modern eszközökkel és módszerekkel folyik a jövő nemzedék nevelése-oktatása. Az iskola célja, hogy a gyerekeknek gyökereket és szárnyakat adjon. A 2018/2019-es tanévben 470 tanuló kezdte meg tanulmányait, köztük 74 elsős. A tanulás-tanítás mellett színvonalas iskolai programokkal, ünnepségekkel teszik színessé, élmény dússá az itt töltött éveket a gyerekek és a pedagógusok számára egyaránt. Folyamatosan részt vesznek a városi rendezvényeken, szervezőként, szereplőként.

Szervezetek:

A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhely:
A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhely Dr. Rostás Bea Piros egri szobrász és férje Andreja Jovic illusztrátor, grafikus profi szakmai háttérrel támogatott kortalan-korlátlan, egyéni tehetséggondozó műhelye. A részt vevők stílusának kibontakoztatása, felvételire, ill. nemzetközi színvonalra való felkészítése kurzusok, kiállítások, táborok keretében. Céljuk nemcsak a szobrászat, grafika mesterségek átfogó tanítása, hanem olyan ismeretanyag átadása, melyet nem tanítanak az iskolákban. Erős szellemi hátteret és gyakorlati tudást kívánnak átadni több nyelven, amit személyesen tapasztaltak és gyűjtöttek össze. Céljuk, hogy a tanítványok megértsék a kultúrák közti különbségek és hasonlóságok szerepét, szépségét, melyek inspirálják majd a további kutatásukat, művészeti fejlődésüket.
Egri Csillagok Népdalkör:
Az Egri Csillagok Népdalkör tavaly ünnepelte megalakulásának 45. évfordulóját. 25 éve Faludiné Molnár Gabriella a vezetőjük. Ez alatt az idő alatt öt Arany minősítést, két Aranypáva díjat, Aranypáva Különdíjat, és Nagydíjat kaptak. Elnyerték Heves megye Príma díját, a Duna Televízió Mentor- Magyar Csillagok oklevelét. Csoportvezetőjük az idén kapta meg a legmagasabb szakmai elismerést, a KÓTA tanári díját. Legutóbb a Viharsarki Országos Népzenei Fesztiválon kaptak Arany oklevelet. Szerte az országban, és határon túl is öregbítik Eger város hírnevét.
Csillagszeműek Egri Tagozata:
A Csillagszeműek Gyermek Táncegyüttes a magyar néptánc oktatás rangos intézménye, amit 25 éve alapított az autentikus magyar néptánc legnagyobb mestere, a Kossuth díjas, Nemzet Művésze Timár Sándor, és felesége Timár Böske. Ebben a néptánc pedagógiai műhelyben az oktatás a világhírű Timár –módszerrel történik, életkornak megfelelő folklorisztikai elméleti háttértudás átadásával. A világon Japánban, Angliában, és Amerikában működik Csillagszemű tagozat, ennek az ezerfős rendszernek a része az Egerben öt éve alakult Csillagszeműek Egri Tagozata, melyben 60, 4-14 éves gyerek táncol, elkötelezett Szülői közösség támogatásával. Az egri Tagozat rendszeresen fellép Budapesti nagy színpadokon, mint a Kongresszusi Központ, az Erkel Színház, a Hagyományok Háza színpadai, valamint ma már egyre többet egri kulturális rendezvényeken. A tagozat alapítója és vezetője Panyik Henriette a Magyar Állami Népi Együttes egykori táncosa, Timár Sándor és Böske közvetlen munkatársa.

Magánszemélyek:

H. Szilasi Ágota /művészettörténész/:
H. Szilasi Ágota művészettörténész főmuzeológus. 1993-tól az egri Dobó István Vármúzeum művészettörténésze. A képző- és az iparművészeti gyűjtemény gondozása mellett számos kiállítást rendezett, illetve nyitott meg (külföldön is), és a hozzájuk kapcsolódó szakmai kiadványokat szerkesztette. Szakmai zsűrik rendszeres résztvevője. 1994 óta az egri Országos Akvarell Biennálé /Triennálé kurátora. 2013-tól a Zsinagóga – újabban Ziffer Sándor Galéria szakmai működését koordinálja. Az Örökségünk védelme és jövője konferenciák szervezője 2014 óta. 2016-tól a vármúzeum tudományos kiadványaiért felelős koordinátor, a tudományos kötetek szerkesztője. Civilként a 2002 óta működőd Szabad Szalon Egyesületének az elnöke, illetve részt vállal a város képzőművészeti életében.
Rohlicsek István /vállalkozó/:
Rohlicsek István, idén az immáron 49 éves családi vállalkozásban vesz részt tevékenyen, és mind a mai napig aktív részese annak. A Rohlicsek lángos közel fél évszázados sikertörténete az évtizedek alatt tökéletesre fejlesztett lángos receptjében, az embert próbáló munkában és kitartásban keresendő. Fiatalként kiemelkedő teljesítményt nyújtott a sportok világában is, mint atléta. Több éven keresztül tartotta a Heves megyei serdülő-távolugró csúcsot, de volt a Magyar Ifjúsági Utánpótlás válogatott tagja is. 1999-ben kiérdemelt fertálymester lett, illetve 10 éve a fertálymesteri kórusalapító tagja. A „Rohlicsek Lángosos” népszerűsége töretlen, hiszen több tévétársaság, rádióállomás valamit újság is hangot adott már róluk, többek között az ország legnépszerűbb üzleti magazinja a Forbes.
Szabó Ádám /földkörüli kerékpáros/:
Szabó Ádám /Szalag/ 2015-ben, egy kerékpárral és hatalmas elszántsággal indult Egerből Földkörüli útjára, ahová 2018-ban érkezett vissza, a természethez legközelibb módon élt. Külön célja volt, hogy ültessen egy őshonos fát, minden országban, ahol járt. Szeretettel fogadták mindenhol, sok kedves embert és számos, a miénktől eltérő kultúrát ismert meg. Ez alatt közel 47 ezer kilométert tett meg kerékpárjával és méltán képviselte Egert, bármerre is vezette útja. Korábban kiváló snowboardos és pályaépítő volt, de egy térdsérülést követően a kezelő orvosa azt ajánlotta, hogy a rehabilitáció után, a legjobb gyógymód a biciklizés lenne. Jelenleg Magyarország számos pontján, előadásokon mesél élményeiről, tapasztalatairól. További célja, hogy dokumentumfilmet állítson össze a három év alatt látottakból. Úgy tartja, hogy "az utazás egy enciklopédia, ami útközben íródik. Felszabadít, tisztánlátásra ösztönöz”.

Fiatalok:

Borosi Henrik /serdülő birkózó bajnok/:
Borosi Henrik az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája végzős tanulója. Magatartása, szorgalma példás. Népszerű diák, sok barátja van, társai kikérik véleményét, számíthatnak rá, megbízható, segítőkész. Az osztályközösség munkájában szívesen vállal feladatokat. Tanáraival, a felnőttekkel illemtudó, udvarias. Sportelfoglaltságai ellenére sem hanyagolja a tanulmányait, Eger Város Jó Tanulója, Jó Sportolója. A legszebb eredményei az elmúlt évből: 2017.10.21. Szabadfogású Országos Bajnokság, Szentes, Diák 1, I. helyezés, 2017.11.18. Szabadfogású Országos Bajnokság, Miskolc, Serdülő, I. helyezés, 2018.04.28. Szabadfogású Országos Bajnokság, Győr, Serdülő, I. helyezés, 2018.05.05. Kötöttfogású Országos Bajnokság, Dunakeszi, Serdülő, II. helyezés, 2018.06.17. Kötöttfogású Európa Bajnokság, Győr, Serdülő, III. helyezés.
Novák Blanka /egyetemista, kutató/:
Novák Blanka az Eszterházy Károly Egyetem tanulója, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, az Európai Unió által szervezett 30. világverseny bioökonómiai különdíjasa. Jelenleg a stockholmi Nobel-díjátadóra és az azt megelőző világkonferenciára, továbbá a jövő évi amerikai világversenyre készül. A goji bogyóból saját recept alapján kifejlesztett oldata egy világméretű problémára jelenthet megoldást a jövőben. Számos irodalmi, idegen nyelvi, matematikai, képzőművészeti megmérettetésen kiváló eredménnyel szerepelt. Folyékonyan beszél angolul, kínaiul és spanyolul. Szívén viseli a segítségre szorulókat, szegény sorsú és beteg gyermekeknek több alkalommal szervezett gyűjtést. Városunk és a tudományok iránti szeretet népszerűsítője a fiatalok körében.
Tikovits Gitta /cserkész/:
Tikovits Gitta 8 éves kora óta cserkész, most már őrsvezető és egy országos válogatás eredményeképpen bekerült a 2019-es amerikai dzsemborira utazó keretbe. Csapatával minden évben Bécsbe megy a betlehemi lángért és karácsony előtt osztja a lángot a templomokban és az öregotthonokban is. Nagyon fontos számára a közösség, ezt mutatja az is, hogy közösségi szolgálatát már teljesítette, a Szent István Rádióban önkénteskedik, műsort készít és a Barátok templomában ministrál és felolvas valamint szalézi kisanimátorként is tevékenykedik. Ökumenikus elköteleződését mutatja, hogy tagja a református ifjúsági zenekarnak is. Szabadidejét szereti a természetben tölteni, kisiskolás kora óta túrázik, jelenleg a Kék Túra útvonalát járja. Biológusnak készül.


A böngészési élmény fokozásáért ez a weboldal sütiket (Cookie) használ. További információ.